Monnickendam viert overwinning van de Watergeuzen

24 juli '23

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Watergeuzen de Slag op de Zuiderzee wonnen van de spanjaarden. Van 6 tot 16 juli werden er in Monnickendam diverse evenementen georganiseerd ter gelegenheid van deze viering. Van een vossenjacht tot een culturele avond, van muziekoptredens tot oud-Hollandse spelletjes voor de jeugd en nog veel meer. Honderden inwoners trokken een middeleeuwse outfit aan om de Spanjaarden nogmaals een lesje te leren. Het hoogtepunt van de festiviteiten was ongetwijfeld de historische herbeleving van de Slag op de Zuiderzee.

Epische herbeleving van de Slag op de Zuiderzee

Op zaterdag 15 juli jl. vond ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum een prachtig historisch evenement plaats op het Monnickendammergat. Bezoekers kregen de kans om te genieten van deze bijzondere herbeleving van de zeeslag die tijdens de Tachtigjarige Oorlog plaatsvond op de Zuiderzee. De aanwezigen werden meegesleept in een bloedstollende strijd op het water en konden zo de rijke geschiedenis van Nederland op een unieke manier ervaren.

image alt

Hoogepunten zaterdag 15 juli jl.

 • Palaver van de Raad en de Geuzenleiders
  Cornelis Dirkszoon, Admiraal en Burgemeester, roept de bestuurders van Monnickendam en de Kapiteins van de Geuzenvloot bijeen voor een Palaver om de aanval op de Spaanse vloot te bespreken.

 • Mobiliseren en Bewapenen van de Geuzen
  De geuzen bereiden zich voor op de aanval. De toekomst en vrijheid van Nederland staan op het spel!

 • Het hijsen van de Bloedvlag
  Spionnen spotten de Spaanse vloot bij Marken. Admiraal Cornelis Dirkszoon geeft het bevel: "Uitvaren naar het Monnickendammergat!"

image alt

 • Re-enactment van de Slag op de Zuiderzee
  Het gevecht in het Monnickendammergat barst in alle hevigheid los! Het Spaanse admiraalsschip 'De Inquisitie' wordt veroverd. Jan Haring haalt Spaanse vlag neer maar overlijdt in het water. De graaf van Bossu wordt gevangengenomen. De Spaanse vloot vlucht naar Amsterdam.

 • Het binnenhalen van de helden
  Geuzenvloot keert terug naar Monnickendam. De bevolking verwelkomt de helden met daverend overwinningsgeluid.

 • Berechting en begrafenis
  De berechting van Bossu en de begrafenis van Jan Haring.

 • Het feest barst los
  Hoog tijd om de overwinning en herwonnen vrijheid uitbundig te vieren.

Een gedenkwaardig spektakel

De 'Slag op de Zuiderzee' werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van Hoorne Vastgoed en BPD. Natuurlijk waren er ook enthousiaste vertegenwoordigers van BPD aanwezig om het evenement bij te wonen. We kijken terug op een bijzonder en succesvol evenement.

Meer nieuws lezen? Naar de homepage
Meer weten over de planning? Planning Gouwhaven