Visie

Gouwhaven is een nieuw hoofdstuk voor Monnickendam, dat zich op een unieke locatie bevindt. Met aan de ene kant de rust van het water en het groene Hemmeland en aan de andere kant de gezellige dynamiek van zowel de haven als de binnenstad. Zo verbindt het nieuwbouwplan beide werelden met elkaar.

Een nieuw hoofdstuk

Monnickendam telt zo’n 10.000 inwoners en is onderdeel van de Gemeente Waterland. Naast Monnickendam behoren ook Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Overleek, Purmer, Uitdam, Watergang en Zuiderwoude tot de regio. Net buiten het stadscentrum van Monnickendam, op de plek van het deels gesloopte oude bedrijventerrein Galgeriet en de jachthaven, komt Gouwhaven. Een plek die de komende jaren wordt getransformeerd tot een gemengd en levendig woon-werkgebied, met bijzondere aandacht voor recreatie en ontspanning. Helemaal op z’n Monnickendams natuurlijk. 

image alt

Monnickendam als uitgangspunt

Om dicht bij het Monnickendamse te blijven, vormen de identiteit en sfeer van de binnenstad de basis voor Gouwhaven. Zo zie je de bouwstijl en detaillering van oude koopmanshuizen straks duidelijk terug in het straatbeeld van de nieuwe wijk. Ook voor de inrichting van het openbaar gebied, de kades, de stegen en de pleinen worden dezelfde materialen toegepast die zo karakteristiek zijn voor Monnickendam. Gouwhaven wordt - als volwaardig onderdeel van de binnenstad - een rijk en afwisselend gebied, met woningen die niet alleen qua ontwerp, maar ook in hoogte en breedte verschillen.

image alt

Groen, groener, groenst

Dat zit ‘m in Gouwhaven komen onder andere in de vele hagen, bomen, begroeide pergola's en plantvakken met vaste beplanting. Maar ook in figuurlijke zin. Duurzaamheid speelt in Gouwhaven namelijk een prominente rol, met bijzondere aandacht voor de thema’s energie, circulariteit, afvalinzameling, hemelwaterafvoer, hittestress en mobiliteit. Zo worden de woningen voorzien van zonnepanelen en aangesloten op een energiesysteem dat zijn warmte en koude uit het water van de Gouwzee haalt. Altijd een comfortabel binnenklimaat dus. Daarnaast worden de daken van parkeergarages omgetoverd tot collectieve binnentuinen en is er volop aandacht voor een gezonde levensstijl. Dit is niet voor niets een wijk van de toekomst!

Een nieuw hoofdstuk Homepage
Auto, fiets of ov? Bereikbaarheid