Monnickendam; historisch rijk en een tikkeltje mysterieus

Het prachtige haventje, de oude koopmanshuizen en romantische grachten; Monnickendam ademt historie. Het rijke verleden van deze stad zien we terug in de Speeltoren, het oude Raadhuis en de Sint-Nicolaaskerk. De geschiedenis van Monnickendam is niet alleen rijk, maar ook een tikkeltje mysterieus. Rond 1500 krijgt de stad tweemaal met een hevige brand te maken. Hierdoor zijn niet alleen vele gebouwen maar ook documenten verloren gegaan. We beschikken over een hoop historische puzzelstukjes, maar naar het werkelijke verhaal achter deze bijzondere stad kunnen we enkel gissen…

image alt

Van Monniken tot handelsstad

Ondanks dat we het niet met 100% zekerheid kunnen zeggen, is er een sterk vermoeden dat Monnickendam haar naam verkregen heeft van de Norbertijner monniken uit het Friese Hallum. In 1235 vestigde zij zich op het eiland Marken, om daar hun klooster te stichten. Na de aanleg van een dam en zeedijk begonnen de Norbertijner monniken met de ontginning van het vasteland tegenover Marken; waaronder het Monnickendam van nu! Na de aanleg van de dam ontstond een binnenhaven. Via de Leek en Purmer Ee waren er goede waterverbindingen naar het achterland. Dit zorgde, vanaf de 14e eeuw, voor een flinke toename in het handelsvervoer. Over de jaren ontsteeg deze handel de lokale markt, waardoor in het begin van de 15e eeuw de schepen uit Monnickendam op de Oostzeelanden voeren. Naast de overzeese handel verdiende veel Monnickendammers hun geld met de rokerij van haring. 

Een zware tijd voor Monnickendam

De bloeiende handelsstad heeft het niet altijd makkelijk gehad. In de loop van de 15e eeuw lag Amsterdam op de loer. De Amsterdammers probeerde de handel en nijverheid uit Waterland naar zich toe trekken, door bijvoorbeeld boetes te heffen op schepen die éérst in Monnickendam hadden aangemeerd. Dit beleid had succes, waardoor de handel en scheepvaart langzaam uit het Waterland verdween. De Monnickendammers hadden het zwaar, maar hielden zich staande met landbouw en visserij. Halverwege de 18e eeuw begon de mooie stad gelukkig opnieuw op te bloeien.

image alt

Van toen naar nu

Als we aan Monnickendam denken, denken we aan de Speeltoren. Ook dit bijzondere gebouw is met raadselen omgeven. Naar alle waarschijnlijkheid werd de toren in het begin van de 16e eeuw gebouwd op de restanten van een door brand verwoeste kerk. Vandaag de dag heeft het carillon van de Speeltoren een opmerkelijke reputatie; het is het valste klokkenspel van Nederland! De 15 klokken dateren uit 1595 en zijn nóóit vervangen. Lachen om de valse Speeltoren? Zeker niet! Monnickendam heeft een uniek geluid waar men trots op is. Sterker nog, mensen vanuit het hele land komen naar Monnickendam om dit bijzondere gebouw te bezoeken. In het naastliggende pand is nu een museum gevestigd, waar een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Monnickendam en Waterland te zien is. Ook het oude Raadhuis en de Sint-Nicolaas kerk dragen bij aan de culturele rijkdom van Monnickendam. Kortom, in dit monumentale stadje hoef jij je geen seconde te vervelen!          
    

De oude historie en het nieuwe Gouwhaven

Om dichtbij de rijke en mysterieuze historie van Monnickendam te blijven, vormen de identiteit en sfeer van de binnenstad de basis voor Gouwhaven. De bouwstijl en detaillering van de oude koopmanshuizen komen straks duidelijk terug in het straatbeeld van de nieuwe wijk. Met zowel rust en groen als gezelligheid en historie binnen handbereik, is dit de ideale plek om te wonen. In het ontwerp van Gouwhaven wordt niet alleen rekening gehouden met het behoud van de rijke historie, maar óók met een duurzame toekomst. Zo verbindt dit nieuwbouwplan het Monnickendam van toen met het Monnickendam van de toekomst!

1
Horeca, winkelen en natuur Voorzieningen
Alles komt samen in Gouwhaven Visie